Att tänka på när man köper ett backgammonspel

Vill du bli en bra backgammonspelare så måste du ha ett bra spelbräde. Det är inget konstigt med det, men hur väljer man ett bra spelbräde? Och vad ska man tänka på när man tittar på potentiella köp? Här får du tre bra tips.

Välj rätt material

De flesta backgammonbräden är konstruerade av trä. Många bräden är sedan täckta med läder på utsidan. Läder är mycket slitstarkt och skyddar samtidigt mot stötar. När det handlar om själva spelplanen är det vanligt att ytan täcks av en mikrofiberduk. Backgammonbräden med mikrofiberduk kan verkligen rekommenderas. Det är lätt att placera brickorna samtidigt som en viss friktion gör att brickorna inte rör på sig så lätt om man skulle stöta till brädet.

I detta sammanhang är det smart att säga något om utsmyckningar. Det skadar inte om backgammonbrädet är vackert, med infattningar och detaljer i olika material. Många backgammonbräden är faktiskt riktiga konstverk och det finns personer som samlar på unika bräden. Men för oss vanliga backgammonspelare är huvudsyftet med brädet att det ska gå att spela på och vara slitstarkt. Är man rädd för skador på brädet har man nog valt fel.

Välj rätt storlek på bordet

För att spelet inte ska bli så plottrigt och för att båda spelare ska få en bra överblick över den aktuella ställningen behöver spelbrädet vara av en viss storlek. Det ska inte heller vara en precisionskonst att placera brickorna på rätt fält. Den vanliga storleken på backgammonbräden är 21*21 inches, vilket motsvarar cirka 53*53 centimeter. Denna storlek är den som gäller på officiella turneringar och är fullt tillräcklig för de flesta.

Se till att brickorna har rätt storlek

När man köper ett backgammonbräde är det inte säkert att de brickor som följer med är optimala för brädets storlek. Brickorna måste vara av en viss storlek för att de ska vara lätta att hantera och flytta runt på brädet. Två tumregler är att brickorna ska vara något mindre i diameter än fältens bredd vid basen samt att det ska få plats sex brickor på höjden per fält. Är de brickor som följer med spelbrädet inte optimala för spel på brädet bör man fundera på att inhandla nya brickor separat. Normalt är detta inget problem, men köper man ett riktigt billigt bräde kan man behöva komplettera.

Tärningar

När det handlar om tärningar för Backgammon finns det två saker att tänka på. För det första ska tärningarna vara korrekt balanserade. För det andra är det en fördel om tärningarna är rundade. Det gör nämligen att de rullar bättre.

Pris

Slutligen har vi prisfrågan. Priset är som alltid centralt när man investerar i något nytt. Ett godkänt backgammonbräde i turneringsklass kan köpas för någon tusenlapp. Med ökande pris följer också en högre kvalitet. Bräden gjorda av läder kostar normalt från 5 000 kronor och uppåt.