Backgammonbilder

Backgammon är ett uråldrigt spel. Antikens egyptier spelade en föregångare till Backgammon, senet, redan för över 5000 år sedan. Senet var dock inget spel för mannen på gatan. Senet var överklassens spel. Eftersom senet är ett spel som bygger mycket på tur begravdes faktiskt faraoner och andra viktiga personer tillsammans med senet-spel. Man trodde att spelet skulle bringa tur även i livet efter detta.

Eftersom Backgammon har spelats under lång tid och på många platser i Europa så finns en rik historik kring spelet. I den spanska boken Libro de los Juegos (boken om spel), från 1283, finns den äldsta kända beskrivningen av Backgammon.

I Sverige fanns tydligen personer som spelade Backgammon redan på 1600-talet. I regalskeppet Wasa har man nämligen hittat ett backgammonbräde, komplett med brickor och tärningar.

Nu för tiden är Backgammon ett mycket populärt spel i stora delar av världen. Det är emellertid fortfarande folken kring de östra delarna av Medelhavet som är mest begeistrade i spelet. Turkiet kan sägas vara Backgammonspelarnas mekka.